13. marraskuuta 2013

iMoviesta iloa opetukseen: Nyt tehdäänkin elokuvaa!


Jos oppitunneilla on enemmän aikaa työstää vuoropuhelua, mini- tai isompaa näytelmää, kannattaa kokeilla iMovie-appsia. Ohjelmalla voi kuvata ja työstää omia elokuvia tai trailereita. Joskus varsinkin pojista vuoropuhelujen harjoittelu on pakkopullaa, joten iMoviella voi naamioida tehtävän - nyt tehdäänkin elokuvaa! - oppilaat joutuvat keksimään vuorosanat ja puhuvat huomaamattaan.
IMoviella on helppo kuvata erilaisia suullisia tilanteita, esim. ostoksilla toimiminen, tienkysyminen, haastatteluja. Kuvattuja kohtauksia on helppo käsitellä ohjelmassa, kohtausten järjestystä voi muuttaa, kohtauksia voi leikata tai venyttää. Voi lisätä taustamusiikkia, stillkuvia, vuorosanoja tai musiikkia haluttuun kohtaan.

iMovien traileritoiminto on tosi kätevä. Tänä syksynä 9.luokan kanssa olemme käsitelleet ruotsin oppikirjaamme kuuluvaa elokuvateemaa tekemällä elokuvia ja trailereita. Yksi ryhmä työsti trailerin elokuvasta Geishan muistelmat (ks.traileri), toinen ryhmä Pingviinien matkasta lisäten omia kuvaamiaan kohtauksia. Kolmas ryhmä teki kauhuelokuvaa koulusta (ks. Traileri), kolmas ryhmä teki kuvitetteellisen trailerin luokan opintomatkasta Moskovaan.
iMovie opettaa trailerin tekemisen kädestä pitäen. Ensin valitaan teema, esim. romanssi, kauhuelokuva, seikkailu, jonka mukaan ohjelma valitsee kuvien värisävyt ja musiikin. Traileriin kirjoitetaan halutulla kielellä (voi kirjoittaa myös venäjäksi!!!) elokuvan tiedot, ohjaaja, tuottaja, lavastaja, näyttelijät, jne. Valitaan halutut filminpätkät. Tadaa, ja traileri on valmis esitetettäksi!

iMoviella voi myös tehdä duppausta. Oppilaat nauhoittavat ennen oppituntia haluamastaan elokuvasta tai sarjasta pätkän. Sitten poistetaan ääniraita ja oppilaat keksivät uudet vuorosanat ja nauhoittavat ne halutulla kielellä kohtauksiin. iMovie kehittää oppilaiden esiintymisvalmiutta, teknisiä taitoja ja luovuutta.

Terhi Tyyskä
kieltenopettaja
Itä-Suomen koulu
Lappeenranta 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti