23. huhtikuuta 2013

3. luokan opettajan ajatuksia iPad opetuksesta

3. luokan iPad hanke on edennyt hitaasti, mutta varmasti eteenpäin. Alkuvaiheessa otimme käyttöömme koko luokan yhteisen läksykalenterin. Järjestäjä merkitsee läksyt kalenteriin ja voilá ne näkyvät kaikkien omilla iPadeilla. Tämä helpottaa oppilaiden läksyjen muistamista ja muuta yleistä informointia. Opettajana voin lisätä kalenteriin etukäteen myös koeajankohdat ja muut poikkeavaan kouluarkeen liittyvät asiat. Oppilaat oppivat samalla myös ottamaan vastuuta omien asioidensa hoitamisesta!

Erityisen hyvinä sovelluksina opetuskäytössä ovat olleet mielestäni Brainscape ja Book Creator. Brainscapen avulla oppilas voi itsekseen harjoitella opettajan laatimien kysymysten avulla esimerkiksi juuri luetun ympäristöopin kappaleen tärkeimpiä asioita. Ohjelma ohjaa lasta myös jatkuvaan itsearviointiin, mitä on myös kehittävää harjoitella minkäikäisenä tahansa.

Book Creatorin avulla olemme alkneet tehdä ympäristöopin kirjaa. Jokainen oppilas kokoaa kirjaan luetun kappaleen tärkeimmät asiat. Tässä oppilaan tulee itse puntaroida oppikirjassa olevien faktojen tärkeyttä. Hänen tulee erottaa mitkä asiat on kannattavaa kirjoitta muistiin ja mitkä ei. Lisätietoakin on helppo hakea netistä, jos mielenkiintoa aihealueen suhteen riittää. Viimeksi juuri tänään hämmästelin oppilaideni upeita luomuksia. 

Opetuksessa huomaan selvästi, että oppilaani ovat tietokoneiden ja kännyköiden suhteen eri sukupolvea kuin minä. Useassa hankalassa tapauksessa, kun minun keinoni iPadin kanssa ovat jo loppuneet kesken, oppilaani ovat toimineet minun opettajinani. On huojentavaa, ettei opettajan tarvitsekaan osata uuden laitteen suhteen kaikkea. Alkuun pelkäsinkin miten kykenen iPad -opetukseen. En koe olevani kovin osaava tietokoneiden kanssa enkä ennen koulumme hankkeen alkua ollut koskenutkaan Applen laitteisiin. Vielä minulla on iPadin käytön optimoimisen suhteen huikea määrä opittavaa, mutta myönnän olevani positiivisesti yllättynyt siitä kuinka olen iPad -opetuksen suhteen tähän asti selvinnyt. 


Emma Laine
3. luokan luokanopettaja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti