27. syyskuuta 2013

Euroopan kielipäivä Itä-Suomen koulussa - oppilaat iPadeineen maastoon etsimään geokätköjä

Koulumme päätti juhlistaa Euroopan kielten päivää (26.9) tekemällä seikkailun Euroopan kielistä ja
kulttuureista. Kaikki lähti liikkeelle siitä, että koulumme luokanopettajat olivat suunnittelemassa geokätköpäivää luokille 4-6. Me aineenopettajat keksimme soveltaa kollegoidenme loistavaa ideaa myös kielipäivän toteutukseen. Ennen kielipäivää suunnittelimme ja laadimme erilaisia tehtäviä liittyen Euroopan kieliin, historiaan ja kulttuureihin. Nämä tehtävät piilotettiin koulualueelle QR-koodeina.

Euroopan kielten päivänä yläkoulun oppilaat olivat jaettu pienryhmiin, joissa oli oppilaita eri luokilta ja ainakin yksi iPad, jossa oli ladattu QR-koodin lukijaohjelma. Ryhmät saivat kartat, joihin oli merkattu 9 rastia koulun piha-alueella. Oppilaiden oli löydettävä rastit ja luettava rastien
sisältämät QR-koodit iPadeilla ja ratkottava koodin paljastamat tehtävät. QR-koodit sisälsivät mm. kysymyksiä Eu:sta, Euroopan kielistä, linkin Quizlet-pohjaiseen Euroopan nähtävyydet -peliin, tietokilpailun venäjäksi ja kysymyksiä Euroopan historiaan liittyen. Yhdellä rastilla tutkittiin, miten eläimet ääntelevät eri kielissä ja nauhoitettiin tuotokset iPadin quickvoice-nauhurilla tai videokameralla. Tehtävässä oli ajatuksena löytää eroja ja yhtäläisyyksiä eurooppalaisten kielten välillä.

Päivä osoittautui menestykseksi, oppilaat nauttivat rastien metsästämisestä ja arvoitusten ratkomisesta. Me opettajat nautimme nähdessämme oppilaiden innon. Projekti opetti meille monelle opettajalle, miten monipuolisella tavalla QR-koodeja voikaan hyödyntää opetuksessa. Seikkailemalla voi oppia paljon!


Terhi Tyyskä
Kieltenopettaja
Hanna Toivanen
Äidinkielenopettaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti